Hoe maak ik een Facebook Groep?

Hieronder laten we je stap voor stap zien hoe je een Facebook groep aanmaakt (in de nieuwe versie van Facebook).

Stap 1: Klik op de plus en kies maak groep.

Facebook groep

Facebook groep

Stap 2: Kies een naam voor de groep.

Het kiezen van een naam voor de groep is ook erg belangrijk. Hou er rekening mee dat de naam makkelijk te vinden is voor de doelgroep en een idee over de inhoud van de groep geeft. 

Stap 3: Kiezen van de privacy

Er zijn 2 opties: openbaar betekent dat iedereen kan zien wie lid is en wat er geplaatst wordt door de leden. Prive betekent dat alleen leden kunnen zien wie er lid is en wat er geplaatst wordt in de groep. Mocht je voor prive kiezen dan kun je instellen of de groep zichtbaar voor iedereen is of verborgen zodat alleen leden de groep kunnen zien. Wat je kiest is afhankelijk voor het doel van de groep, maar over het algemeen raden we aan om een gesloten groep te maken. De reden hiervoor is dat dit een bepaalde exclusiviteit aan leden geeft. Daarnaast kun je leden beter filteren zodat je een actieve en gepassioneerde groep krijgt.

Stap 4: Nodig minimaal een vriend uit. 

Je kunt hiervoor gewoon een goed vriend toevoegen, hij/zij vindt het vast niet erg, of voeg andere moderators/beheerders toe.

Community

Stap 5: Voeg de cover image toe.

Het is belangrijk om een aantrekkelijke en herkenbare cover image te maken, zodat (mogelijke) leden een idee krijgen voor wie de groep is en waar hij voor staat.

Cover Facebook

Cover Facebook

Stap 6: Selecteer instellingen in het menu.

Instellingen Facebook

Instellingen Facebook

Stap 7: Voeg een beschrijving toe. 

Maak een beschrijving voor de groep. Maak hierin duidelijk wat het doel van de groep is, zodat potentiële en nieuwe leden weten wat ze kunnen verwachten. 

Stap 8: Voeg een locatie toe (optioneel)

Vul dit alleen in als je mensen probeert te vinden rond jouw locatie.

Beschrijving Facebook

Stap 9: Ga naar groep aanpassen.

Hier kun je eventueel een groepskleur kiezen en bepalen welke badges er beschikbaar zijn in jouw groep.

Stap 10: Ga naar extra functies toevoegen.

Voeg een groepstype toe. Bij twijfel kies de optie algemeen. Het toevoegen van eenheden voor social leren kun je later toevoegen indien nodig. 

Groep aanpassen

Groep aanpassen

Stap 11: Ga naar Lidmaatschap beheren.

Kies wie er lid kan worden van je groep: alleen mensen of mensen en pagina’s. Bepaal wie lidmaatschap verzoeken kan goedkeuren, leden kunnen verzoeken van vrienden goedkeuren of alleen moderators en beheerders kunnen verzoeken goedkeuren. Daarnaast is er nog de optie om bepaalde personen toegang te geven zonder goedkeuring. Wat je kiest hangt af van het doel van je groep. In het algemeen kunnen we stellen dat het laagdrempelig houden van de toegang groepen sneller laat groeien, maar het kan er ook voor zorgen dat je een minder actieve en gepassioneerde groep krijgt. 

Stap 12: Ga naar Gesprek beheren.

Hier kun je kiezen wie er in de groep mag posten en of een post ook eerst goedgekeurd moet worden. Alleen moderators en beheerders laten posten of het laten goedkeuren van elke post druist tegen het doel van communities in. Het opstellen van goede richtlijnen en het moderaten van de groep is de beste methode tegen niet welkome content. 

Lidmaatschap beheren

Lidmaatschap beheren

Stap 13: De Advanced settings kun je later instellen indien nodig. 

Stap 14: Ga naar het menu en klik op Lidmaatschapvragen.

Je kunt er voor kiezen om lidmaatschap vragen op te stellen. De keuze om dit wel of niet te doen hangt af van het doel van de groep. De lidmaatschap vragen kunnen ervoor zorgen dat de drempel voor het lid worden hoger, maar het zorgt er in het algemeen wel voor dat je actieve en geïnteresseerde leden krijgt. 

Stap 15: Ga naar het menu en klik op groepsregels.

Je kunt maximaal 10 regels opstellen. Hoewel Facebook het regels noemt kun je beter van richtlijnen spreken. Het doel hiervan is namelijk niet om mensen te vertellen wat ze niet mogen doen, je bent geen politieagent, maar aan te geven wat het doel van de groep is en hoe dit het beste bereikt kan worden. Stel dus niet alleen do’s and don’ts op. Daarnaast helpen richtlijnen nieuwe leden om makkelijker te kunnen participeren aan de groep en zorgt het ervoor dat het doel van de groep niet uit het oog wordt verloren. Mochten leden de regels overschrijden, wees dat niet bang om ze uit de groep de verbannen.  

Groepsregels

Groepsregels

Stap 16: Begin met het posten 

Volg hierbij de strategie die je hebt uitgezet in je content marketing plan. Pin een welkom post en zet hier de toon voor de groep en verwijs naar de beschrijving en richtlijnen. Maak gebruik van de berichten plannen optie in Facebook. Reageer snel en adequaat op vragen en posts van leden. Start nieuwe discussies en houd actieve discussies gaande. Geef actieve leden of leden met een expertise een rol als moderator om je hier mee te helpen. Gebruik de groep niet om te vaak producten te promoten en laat anderen niets promoten in je groep. 

Stap 17: Nodig mensen uit om lid te worden van je groep.

Gebruik hiervoor de mogelijkheden die hierboven beschreven zijn. Daarnaast kun je dezelfde marketing strategieën die je ook gebruikt voor het verkopen van een product of service gebruiken. 

Bedankt voor het lezen van dit artikel en veel succes met het bouwen van je Facebook groep! Lees ook ons artikel: The ultieme gids voor Facebook groepen.

Heb je vragen of heb je hulp nodig word dan lid van onze community “Online Espresso voor de Marketing & Communicatie Professional”.

Aanbevolen blog

Download de ultieme Checklist voor het opzetten van een community!

Met deze checklist controleer je of alles gereed is voor het starten van je community.

De Online Marketing Coach Logo

Wordt lid van onze Exclusieve Online Community: Online Expresso voor de Marketing & Communicatie Professional.

Krijg antwoord op je meest brandende vragen over Online Marketing.

Kansen om meer impact te maken met je online marketing?

Ontvang  nu onze marketing optimalisatie scorecard per e-mail en kijk welke kansen jouw organisatie nog kan benutten!